Het belang van de no-riskpolis voor werkgevers is (hopelijk) inmiddels alom bekend: als een werknemer met een no-riskpolis uitvalt vanwege ziekte, dan wordt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever (deels) gecompenseerd door het UWV. Op grond van artikel 29b betaalt het UWV in dat geval 70% (soms gedurende de eerste 52 weken 100%) van de loondoorbetaling tijdens ziekte en dat mag de werkgever met zijn eigen loondoorbetalingsverplichting ex artikel 7:629 BW verrekenen.
Een mooi schadebeperkend middel voor de werkgever.
Voor de categorie werknemers die na het einde van de wachttijd niet in aanmerking komen voor een WGA-uitkering, de zogenaamde ’35-minners’, gelden een aantal specifieke voorwaarden voordat zij onder de werking van de no-riskpolis vallen. Een van deze voorwaarden is dat de werknemer niet voor einde wachttijd al bij de andere werkgever in dienst treedt.
De Centrale Raad van Beroep en ook de lagere rechtspraak is behoorlijk consistent in het toepassen van deze regel. Onder meer heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant in 2023 (ECLI:NL:RBZWB:2023:1602) nog eens bevestigd dat de no-riskpolis niet van toepassing is als een werknemer voor het einde van de wachttijd in dienst treedt bij een nieuwe werkgever.
Maar wat is dan na het einde van de wachttijd?
Op deze vraag heeft de Raad in 2019 (ECLI:NL:CRVB:2019:2682) antwoord gegeven:
“(…)Uit het voorgaande blijkt dat noch de tekst, noch de strekking, noch de wetsgeschiedenis erop wijzen dat, zoals appellant [lees: UWV] betoogt, uit artikel 29b, eerste lid, onder b, onderdeel 4, van de ZW volgt dat voor toepassing van de no-riskpolis vereist is dat tussen het einde van de wachttijd en de aanvang van de nieuwe dienstbetrekking een dag moet liggen.(…)”
Better safe than sorry
Kortom: zolang het dienstverband na de wachttijd van 104 weken wordt aangegaan dan zit de nieuwe werkgever ‘veilig’.
Tip: als een werknemer binnen de wachttijd al werkzaamheden voor een potentiële nieuwe werkgever gaat verrichten, zorg er dan voor dat dit niet voor einde wachttijd al op basis van een arbeidsovereenkomst is, maar op ‘proef’ (denk aan detachering), anders loopt de nieuwe werkgever bij hernieuwde uitval de compensatie van de no-riskpolis mis!